Πρωτάθλημα Ρομποτικής

/Πρωτάθλημα Ρομποτικής
Πρωτάθλημα Ρομποτικής 2019-08-06T04:43:09+00:00

Το πρώτο πρωτάθλημα ρομποτικής στην Ελλάδα από το TLC-Greece είναι γεγονός! Συγκέντρωσε τις γνώσεις σου και έλα να διαγωνιστείς μαζί με άλλα παιδιά τις ηλικίας σου, είτε στο ατομικό είτε στο ομαδικό, σε 8 ξεχωριστές αγωνιστικές με το πέρας των οποίων θα προκύψει και ο πρωταθλητής σε κάθε μία από τις 3 διαφορετικές κατηγορίες (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).

Έχεις 3 ώρες για να καταφέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να σκαρφαλώσεις όσο πιο ψηλά στον πίνακα κατάταξης. Στο τέλος της σεζόν μετράνε οι 6 από τις 8 καλύτερες επιδόσεις και βάση αυτών προκύπτει η τελική βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μετράνε οι περισσότεροι πόντοι από τις 3 καλύτερες επιδόσεις.

Κατηγορίες

Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηφορίες(Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Κάθε παιδί εντάσεται σε μία κατηγορία ανάλογα με την τάξη που είναι στο σχολείο και όχι ανάλογα με την ηλικία του. Στο ομαδικό η ομάδα εντάσεται σε μία κατηγορία ανάλογα με την τάξη του μεγαλύτερου μέλους της ομάδας. Μπορούν δηλαδή να υπάρχουν παιδιά δημοτικού στην κατηγορία γυμνασίου αν είναι σε ομάδα με κάποιο παιδί γυμνασίου, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να υπάρχουν παιδιά μεγαλύτερης κατηγορίας. Μία ομάδα μπορεί να αποτελείται από 2 ή 3 άτομα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα 4ου αναπληρωματικού μέλους είτε για να εναλλάσσονται ανάμεσα στις αγωνιστικές, είτε σε περίπτωση που λείπει κάποιο άτομο της ομάδας.

Ένα πακέτο EV3 ή NXT MINDSTORM, ένα Arduino ή ένα Raspberry pi και ένα laptop είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να διαγωνιστείς. Μπορείς να αγωνιστείς ατομικά ή σε ομάδα.

Περιορισμοί

Δεν υπάρχει περιορισμός στους κινητήρες στους αισθητήρες ή στον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιηθεί. Η κατασκευή μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό, είτε αυτό είναι πλαστικό, είτε ξύλο, είτε με Lego ή οτιδήποτε άλλο σας διευκολύνει. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν λαστιχάκια ή οποιουδήποτε είδους αυτοκόλλητες ταινίες. Απαγορεύεται όμως να υπάρχει οτιδήποτε προσυναρμολογημένο κατά την εκκίνηση του αγώνα, όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση οδηγιών.

Δοκιμασίες και αγωνιστικός γύρος

Οι δοκιμασίες κάθε φορά ανακοινώνονται στην αρχή του αγώνα με το bonus challenge να δίνεται στους διαγωνιζόμενους 1 ώρα αργότερα. Οι ομάδες μπορούν να κάνουν όσες δοκιμές επιθυμούν στην πίστα κρατώντας σειρά προτεραιότητας. Κατά την διάρκεια του αγωνιστικού γύρου οι ομάδες πρέπει να έχουν κλειστά τα λάπτοπ τους και τα ρομπότ πάνω σε αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μην αγωνιστούν για τον συγκεκριμένο γύρο. Όσο το ρομπότ μιας ομάδας λειτουργεί, απαγορεύεται να υπάρξει παρέμβαση από οποιοδήποτε άτομο εκτός των κριτών πάνω στην πίστα. Εάν κάποιος διαγωνιζόμενος πιάσει ή αλληλεπιδράσει με το ρομπότ την ώρα που αυτό τρέχει, χωρίς να έχει πάρει εντολή από τον κριτή, μηδενίζεται ο συγκεκριμένος γύρος.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με άτομα εκτός του διαγωνιστικού χώρου. Σε περίπτωση παραπτώματος υπάρχει παρατήρηση και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε αφαίρεση βαθμών.

8 από τα καλύτερα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν ως έδρα τις 8 διαφορετικές αγωνιστικές που θα διεξαχθούν μέσα στην χρονιά. Η κάθε αγωνιστική διαρκεί 3 ώρες.

Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής έχει ως εξής

17:00 – 17:10: Παρουσίαση δοκιμασίας

17:10 – 18:45: 1ος Γύρος Προετοιμασίας

18:45 – 19:00: 1ος Διαγωνιστικός Γύρος

19:00 – 19:30: 2ος Γύρος Προετοιμασίας

19:30 – 20:00: 2ος Διαγωνιστικός Γύρος

—————

1η Αγωνιστική – 11 Νοεμβρίου       –        Pinewood – The International School of Thessaloniki

2η Αγωνιστική – 2 Δεκεμβρίου       –        Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη

3η Αγωνιστική – 20 Ιανουαρίου     –        OKThess

4η Αγωνιστική – 3 Φεβρουαρίου    –        OKThess

5η Αγωνιστική – 3 Μαρτίου            –        2ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος

6η Αγωνιστική – 7 Απριλίου            –        Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

7η Αγωνιστική – 12 Μαΐου               –        Pinewood – The International School of Thessaloniki

8η Αγωνιστική – 9 Ιουνίου               –        Αίθουσα Λίτσα Φωκίδη(Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος)

Το κόστος για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα ρομποτικής είναι 50 ευρώ για όλη τη σεζόν(8 αγωνιστικές). Υπάρχει επίσης ένα κόστος εγγραφής στο TLC-Greece στα 20 ευρώ που αφορά όλες τις δραστηριότητες του TLC-Greece, γίνεται μία φορά και ισχύει για πάντα.

Arduin Bot
πρωτάθλημα ρομποτικής

Όσα σχολεία ή φορείς θέλουν θα φιλοξενήσουν το πρωτάθλημα στο χώρο τους, μπορούν να στείλουν ένα email στο info@tlc.greece.gr. Επίσης μπορείς να βοηθήσεις και εσύ την ομάδα του TLC-Greece δηλώνοντας ως εθελοντής στο Πρωτάθλημα Ρομποτικής!